torsdag 23. september 2010

Besøk i gruvene

Etter å ha gått et stykke gjennom skogen i Nicaragua og mellom små hus som gikk i ett med trerne kom vi ut til et stort dagbrudd, vil kalle det stort da hele bruddet var grevd ut for hånd av arbeiderne der. Bruddet var omentrent 10-12 meter ned fra marken og var grevd ut med hakke og spade. Her grevde de etter en type stein som brukes til å få dongeri bukser til å se slitte ut, slik at de blir populære på det vestlige markede. Hver arbeider hadde fått utdelt et stykke jord de kunne greve på, og forhåpentligvis finne denne type stein. Etterhvert som de fant steiner fylte de opp sekker til ca 30 kg som de så solgte videre til de som driftet området før det ble solgt videre ut på markede.



På bilde ser dere en jente, hun var kortvokst men hardt arbeidende, hun var 16 år. Gutten i rødt i bakgrunn var 14 år.

Senere på dagen besøkte vi en tekstil fabrikk på rundt 700 ansatte. Her jobbet de fra klokken 0700-1800 mandag til fredag og ofte på lørdager. En veldig innholsdrik dag som ga inntrykk og et bilde på hvordan det er i Nicaragua. Både i gruva og på fabrikken var de tydeligvis ikke vant til vestlige mennesker som stakk hodet innom, mange gjorde store øyne og virket nyskjerrige på oss, mens noen tilsynelatende gjorde en ekstra innsats og satte opp tempoet på arbeidet mens vi gikk forbi.

1 kommentar:

  1. Ai! Elleve timars arbeidsdag - og neppe for stora lønnå. Me rike har det godt! Blir godt å få deg him igjen - mange erfaringar rikare:)

    SvarSlett