fredag 8. juni 2012

streik! hva er vitsen!?

Streik er så gammeldags!
Det må da gå an å bli enig med sjefen over en normal samtale.
Lønna er bra nok!
De streikende gjør at det går ut over meg!
De fortjener ikke lønna de streiker for!

Typiske utsagn som kommer hver bidige gang noen går ut i konflikt. Hva er det som gjør at noen er så negative til hva andre kjemper for? Ønsker de å fjerne streikeretten? Har en selv noen gang merket en arbeidskamp på kroppen? Har en selv så god lønn og arbeidsvilkår at en ikke lenger føler eller har forståelse for folk med langt dårligere kår? ja jeg bare lurer...

Gammeldags sa du? jo, de streiket i gamle dager også, men det er jo nettopp det vi nyter godt av i dag via lover og avtaler som er kjempet frem via blant annet konflikt. Ting vi tar for gitt, 8-timers dag, 5 ukers ferie, lønn, pensjon, ubekvemstillegg, arbeidsledighetstrygd, overtidsbetaling, sykepenger m.m. Slike ting har jo ikke kommet av seg selv, men via forhandlinger og noen ganger konflikt og streik. Så på den måten er det jo gammeldags, og det er jeg glad for.

Men ja, utgangspunktet må alltid være at en må komme til en enighet med forhandlinger og konstruktiv dialog. Ofte fungerer dette helt fint og en blir enige. Men å tro at det er slik overalt er naivt! Og da gå til angrep på arbeidstakere for at de går ut i lovlig konflikt som er regulert av hovedavtalen, blir kunnskapsløst. Å sitte å uttale seg negativt om hvor mye et for eksempel lavtlønnsyrke fortjener, uten å ha noen kjennskap til yrket eller deres tariffavtale blir rett og slett smålig.

En streik i seg selv er ment å ramme bedriften og motparten i konflikten. Men dessverre vil også 3-part rammes i noen tilfeller, dettte da ulike yrker har ulike oppdrag ut ifra virksomhetens art. Det er ingen streikende som ønsker å ramme 3-part. Men fokuset blir ofte skjevt og det vinkles dit hen at de streikende ene og alene er ansvarlig for dette. Jo, det er streiken som rammer, men motpart og arbeidsgivere er like mye ansvarlig for en konflikt som de streikende er.

Forhåpentligvis vil du alltid klare å bli enig med arbeidgiver om dine lønns- og arbeidsvilkår. Men hva gjør du den dagen du selv føler lønn og andre vilkår er urettferdig. Skal en da bare godta dette og stå med lua i hånda?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar