tirsdag 5. juni 2012

streikebryteri! moralsk forkastelig og egoistisk

Først og fremst, hva er da det egentlig?
Det er enkelt, og det kreves ikke noen juridisk forklaring eller forståelse. Om du er i streik og tar ansvar for å bedre lønns- og arbeidsforhold i bransjen så er jo poenget at bedriften skal rammes. Om da noen uorganiserte eller medlemmer av andre organisasjoner tar din jobb eller arbeidsoppgaver er det mest sannsynlig streikebryteri og ikke akseptabelt!

At noen ikke respekterer det, gjelder både ansatte som tar på seg din oppgave, eller at bedriften gjør det de kan for at dine arbeidsoppgaver ikke rammes, er moralsk forkastelig.

Å ta del i en streik og ta et felles ansvar for at lønns- og arbeidsvilkår sikres også i fremtiden, kan være både ubehagelig og tidvis veldig tøft. Men noen må ta dette ansvaret som generesjoner tidligere har gjort. Har vi aldri hatt noen som organiserte seg og streiket og forhandlet, har vi ikke hatt særlige vilkår i dag. Dette selv om mange tilsynelatende tror at dette er noe som har kommet av seg selv. Synd mange glemmer historien så fort.

Men når det kommer til streikebryteri er det både egoistisk og usolidarisk. En ting er at de først og fremst velger og ikke ta del i en kamp for å sikre lønns- og arbeidsvilkår, som i og for seg er svært dårlig gjort overfor de organiserte. En annen ting er når de i tillegg undergraver kampen, som til slutt også vil gagne de og, med å ta over streikerammet arbeid. Forhåpentligvis blir dette gjort ubevisst av mange ansatte,  derfor må også en som streikevakt hele tiden ha oversikt å prate med de som ikke er i streik. Først og fremst opplyse de om hva streikebryteri er og hva vi synes om det. Om det forekommer tilfeller av bevisst streikebryteri, eller streikebryteri fortsetter tross informasjon. Ja da skal en si klart i fra hva en mener om dette. Det skal ikke være behagelig å være på jobb om en tar streikerammet arbeid. Det er lov å gi beskjed om at det ikke er holdbart og et svik mot de som er tøffe nok til å ta en arbeidskamp!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar